petek, 14. december 2018

Primerna zaščita pred padcem za vsako uporabo

 

Da boste vi in vaši zaposleni ustrezno zaščiteni pri delu na višini, je potrebna ustrezna in primerna zaščita. Kot ste individualni vi, je individualna tudi zaščita pred padcem potrebna za vaše delo.

Zanesljivo zaščiteni

 

Če je delo na višini del vašega vsakdanjika, je ustrezna zaščita pred padci bistvenega pomena za vašo osebno zaščito. Vsak, ki redno dela na višini, mora imeti osebno varovalno opremo zasnovano in prilagojeno posebej zase. 

To velja še posebej za krovce, industrijske plezalce in tehnike, ki redno delajo na območjih, kjer obstaja nevarnost padca. Da bi lahko zagotovili najbolj zanesljivo zaščito, mora biti oprema zasnovana za uporabnika in njegovo delovno območje.


Trije najpomembnejši materiali za delo na višini

 

Schloffer Akademija ponuja vam in vaši zaposlenim ustrezne tečaje za delo na višini. Dodatne informacije in termine najdete tukaj.

Varovalni pas

 

V idealnem primeru je varovalni pas prilagojen velikosti, teži in postavi zaposlenega. Ločimo naprimer med industrijskimi plezalci in krovci. Medtem ko so varovalni pasovi za industrijske plezalce zasnovani za trajno obešanje, so pasovi za krovce namenjeni bolj zaščiti pred padcem. Pri obeh variantah pa je pomembno, da so udobni in da se v najboljšem primeru pas ne zareže v osebo, saj bi se ob padcu lahko dogodile poškodbe, ki bi se jim lahko izognili. Oblazinjenje na naramnicah prav tako poveča udobje in skupajs prileganjem zagotavlja dodatno zaščito.

Povezovalni elementi

 

Tipični povezovalni elementi so sestavljeni iz robustne vrvi v kombinaciji z absorberji energije. Sile, ki se pojavijo v primeru padca, se tako ublažijo, globina padca se pa podaljša. Dolžino vrvi je potrebno prilagoditi uporabi, da se preprečijo morebitne nevarnosti spotikanja. Naprave za zaustavitev padca so udobnejša različica, saj vedno držijo vrv v optimalni dolžini in delujejo podobno kot avtomobilski varnostni pas. Naprave za zaustavitev padca so priporočljive le v primeru, da so nameščene na sistemu, ki se nahaja nad glavo.

Zaščita glave

 

Osebna zaščitna oprema ni popolna brez zanesljive zaščite glave. Pri delu na višini je potrebno zagotoviti, da ima čelada bradni pas, kateri preprečuje da pade čelada z glave v primeru padca in tako nudi trajno zaščito. 

Nobeno delo ni enako drugemu

 

Tako kot uporabniki, so individualne tudi lokacije uporabe višinske varovalne opreme. Zato smo za vas pripravili nekaj sklopov, ki vam bodo dali pregled nad različnimi področji.

Strehe, terase in poševne površine

 

Vedno obstaja nevarnost zdrsa in padca, tako pri gradnji streh in teras kot pri njihovem vzdrževanju. Obstaja cela vrsta sistemov za zaščito pred padci, ki lahko v nujnih primerih rešijo življenja. Na strehah in terasah je obvezna pritrditev na vodoravni vrvni sistem. Delavec je nanj pritrjen z vrvjo in se lahko prosto giblje.

Gradbišča in gradbeni odri

 

Nevarnost padca v gradbeništvu je zelo velika, sploh pri sestavljanju in demontaži odra. Do višine 4 m je odsvetovana uporaba absorberja. Namesto tega je priporočljivo uporabljati vrv z blažilcem padca.

Ozki prostori in rezervoarji

 

Kadar je prostor omejen, je potrebno pričakovati številne operativne težave. Zato je za uporabo naprav potrebno posebno usposabljanje, da boste lahko v sili zaščitili sebe in svoje kolege. Reševanje v zaprtih prostorih se med drugim izvaja s pomočjo trinožnika v kombinaciji z dvižno napravo.

Podjetje Schloffer vam nudi strokovne in specialne tečaje na temo nevarnosti del v ozkih in zaprtih prostorih.
Več informacij najdete tukaj
.

Drogi in stolpi

 

Pri delu na kovinskih konstrukcijah, kot so visokonapetostni drogi, stolpi in industrijske stavbe, se pogosto povzpnemo po lestvah, ki so opremljeni z navpičnim pritrdilnim kablom. Na njih morajo biti pritrjene naprave za zaščito pred padcem, da se v primeru padca opravijo intervencije v sili. V primeru, da se naprave ne morejo pritrditi, se mora uporabljati Y-povezava z blažilcem padca.

Reševanje

 

Vedno je prednost, da imate za nujne primere pripravljen komplet za uporabo. Tako imate vedno možnost samoreševanja pri delu na odrih in vertikalnih konstrukcijah.