četrtek, 28. november 2019

3-slojni princip oblačenja za mrzle zimske dni

 

Tako imenovani "čebulni princip oblačenja" vas ohranja suhe in tople tudi v zelo nizkih zimskih tempersturah in pri aktivnosti s prekomernim potenjem. Pravilna kombinacija spodnjega perila, vmesnega sloja in zunanje zaščite pred vremenskimi vplivi je ključnega pomena.

Na tej strani boste našli:

Za dobro klimo v hladnih zimskih dneh

3-slojni princio je pameten in učinkovit način, da ves dan ostanete suhi in topli tudi pri haldnih temepraturah in pri aktivnostih, kjer se prekomerno potite. Ob težjih fizičnih delih morajo oblačila odvajati odvečno vlago, da se telo ne ohladi. Poleg tega je potrebno zagotoviti zadostno svobodo gibanja.

Ko so posamezne plasti pravilno združene, vsaka od plasti prevzame svojo funkcijo. Toplotna izolacijska plast sledi osnovni plasti, ki uravnava vlago. Princip "čebulnega oblačenja" se zaključi z zunanjim slojem, ki ščiti pred vremenom in mrazom. Prednost tega principa je, da je po potrebi možno sleči oziroma obleči posamezne sloje. To najbolj pride v poštev, ko prehajate iz hladnega v toplejše okolje ali obratno.

Varno delo pozimi

Zima predstavlja dodatno tveganje za delavce, ki delajo na prostem. Pokazali vam bomo, kako lahko z ustrezno zaščitno opremo "prebrodite" hladne zimske dni. 

1 Sloj / Osnovni sloj 
Regulacijski sloj

 

Prvi sloj je osnovni sloj in se nosi neposredno in tesno na koži. V največ primerih se nosi funkcijsko spodnje perilo. Odgovorno je za to, da naše telo ostane suho. Zato je treba poskrbeti, da bo vsebnost bombaža čim manjša, saj bombaž absorbira vlago in tako ohranja telo vlažno, kar pomeni, da nas hitreje zazebe.

Kaj vse je pomembno za osnovni sloj?

  1. Izogibajte se tkaninam, ki dražijo kožo
  2. Bodite pozorni na majhno vsebnost bombaža
  3. Funkcijsko spodnje perilo naj bo čimbolj tesno

2 sloj / vmesni sloj 
 

 

Srednja plast izolira in hkrati odvaja vlago iz osnovne plasti. Zato mora biti zmožno dihati navzven in omogočiti, da znoj čim hitreje izhlapi. Glavni namen izolacijske plasti je zadrževanje zraka v tkanini in s tem zagotavlja prijetno toploto. Vedno se prepričajte, da je zagotovljena funkcionalnost materialov v smislu zračnosti in absorpcije vlage.

Na to morate biti pozorni pri vmesnem sloju:

  1. Mora biti zelo zračen
  2. Prilagoditi se mora pogojem
  3. Material naj bo čim bolj funkcionalen

3 sloj / zunanji sloj 
 

 

Zunanja plast ščiti pred vetrom, dežjem in mrazom, hkrati pa vlagi omogoča, da izhlapi. Tu je pogosto mešanica različnih uporabljenih materialov. Za ta sloj je še posebej pomembno, da je zračen. Če ne bi bilo tako, bi bil učinek dveh prejšnjih slojev brez pomena, saj znoj ne bi mogel izhlapeti in zbrati pod zgornjo plastjo.

Katere funkcije so pomembne?

  1. Zračnost
  2. Primerna zaščita pred vremenskimi vplivi
  3. Udobje