petek, 11. februar 2022

V štirih korakih do pravilne zaščite dihal

 

Najti najboljšo zaščito dihal ni vedno lahka naloga. Upoštevati je potrebno marsikaj, da bi zaposlene čimbolje zaščitili pred nevarnosti v zraku, ki ga dihajo.

Pravilna zaščita je ključnega pomena

 

Zaščita dihal je potrebna pri številnih dejavnostih na najrazličnejših področjih. V zraku, ki ga dihamo, so pogosto prisotni aerosoli, barve, azbestna vlakna, spore gliv, lesni prah, itd., ki poškodujejo pljuča in lahko povzročijo bolezni, kot so bronhitis, astma ali celo rak. Zaščita dihal, ki se uporablja na delovnem mestu, je torej del osebne varovalne opreme in da bi lahko optimalno zaščitili njenega uporabnika, morate upoštevati nekaj pomembnih točk in izbrati pravi izdelek za zaščito dihal. Na tržišču je veliko različne opreme za zaščito dihal. Sem spadajo tako polobrazne maske s filtri, celoobrazne maske ter tehnično dovršeni sistemi za vpihovanje. Vi sami ali oseba odgovorna za varstno pri delu v vašem podjetju, se morate v okviru ocene tveganja odločiti, katera zaščita dihal je potrebna pri vašem delu.

Strokovnjaki za OVO podjetja Schloffer in Drevenšek d.o.o. vam bodo z veseljem pomagali izbrati pravo zaščito dihal za vaše delo.

Individualnost in ergonomija

 

Ergonomske lastnosti in individualna prilagoditev sistemov za zaščito dihal so izrednega pomena za oceno in kasnejši izbor sistemov za zaščito dihal. Če teh točk ne upoštevate, bo to zmanjšalo sprejemljivost med vašimi zaposlenimi in v najslabšem primeru povzročilo dolgoročno škodo njihovemu zdravju. Glavni cilj takšnega ocenjevanja in izbirnega postopka mora biti torej iskanje optimalno prilagojene zaščite dihal za vaše zaposlene.

Ugotovite, kaj vas najbolj ščiti

 

Optimalna prilagoditev je dosežena, ko sistem za zaščito dihal izpolnjuje naslednje točke, ob upoštevanju ergonomskih vidikov:

  • Nudi zadostno zaščito pred onesnaževalci.
  • Vpliva na zaščito pred kemikalijami, podnebnimi spremembami, transportom.
  • Prilagojena je okoliščinam uporabnika in delovnemu mestu.
  • Je enostavna za uporabo in neškodljiva za telo.
  • Je brez motečih vonjav in omejenega vidnega polja.

Po testiranju lahko s spodnjimi vprašanji ugotovite, ali naprava za zaščito dihal izpolnjuje ustrezne zahteve:

  • Je možno napravo prilagoditi in je sprejemljiva?
  • Ali je vid, sluh ali gibanje omejeno?
  • Ali je naprava primerna za predvideno uporabo?
  • Je napravo možno uporabiti v kombinaciji z drugo zaščitno opremo?


V samo 4 korakih do prave zaščite dihal

 

3M vpihovalni sistem - optimalen sistem za vsako delovno področje!

Izberite pravi naglavni del:

 

Glede na zahteve delovnega mesta lahko izbirate med lahkimi pokrivali ali industrijskimi zaščitnimi čeladami, ki poleg zaščite dihal nudi tudi zaščito oči in obraza, zaščito glave in opcijsko zaščito sluha.

Ustrezne naglavne dele najdete tukaj

Izberite vir zraka:

 

Glede na stanje onesnaženja na delovnem mestu lahko izbirate med filtrirnimi vpihovalnimi sistemi in sistemi stisnjenega zraka.

Ustrezen vir zraka najdete tukaj

Izberite pravo cev za zrak:

 

Da zagotovite čist zrak in neoviran pretok od enote do naglavnega dela potrebujete ustrezno cev za zrak. Ponujene cevi za zrak so kompatibilne z vsemi naglavnimi deli in sistemi.

Ustrezno cev za zrak najdete tukaj

Izberite prave dodatke:

 

Ponujamo široko paleto dodatne opreme za namestitev individualne rešitve vpihovalnega sistema.

Ustrezne dodatke najdete tukaj