torek, 30. oktober 2018

Varno delo v gozdu

 

Neurejen teren, padajoče veje in nepregledno delovno okolje so le del tveganj, povezanih z gozdnimi deli. Samo prava osebna zaščitna oprema lahko prepreči nesreče.

Da boste primerno
zaščiteni

 

Osebna zaščitna oprema za gozdarje, je nujno potrebna pri delu v gozdarstvu. Padajoče veje, rezi z motorno žago - v nujnih primerih oprema zagotavlja zaščito pred resnimi poškodbami ali celo reši življenje.

V primeru nezgode, če želite ukrepati v najkrajšem možnem času, morate že vnaprej narediti načrt, kje bi lahko pristal helikopter, označiti pot za reševalce in ugotoviti kje je najboljša brezžična pokritost s signalom, saj so sekunde ključne v nujnih primerih. 

Zaščitna čelada

 

Čelada mora biti opremljena z zaščito za obraz in ušesa ter mora ustrezati predpisom EN 352, EN 397 in EN 1731. Čelada v sili ščiti pred padajočimi vejami, vizir pa pred rezanjem vej, drobci lesa in žagovine. Zaradi hrupa motorne žage je zaščita ušesa bistvenega pomena za uporabnika. Preprečuje trajno poškodbo sluha in vdor stvari.

Gozdarska jakna

 

Gozdarska jakna je narejena iz dobrovidnega materiala, da je vsak delavec v gozdu takoj viden. 

Delovne rokavice

 

Zaščitne rokavice za gozdarske delavce morajo biti v skladu s predpisoma EN 420 in EN 388. Pomembno pa je zagotoviti, da so pri delu v delovnih košarah potrebni posebni zaščitni protivrezni dodatki.

Protivrezne hlače

 

Protivrezne hlače, so verjetno najpomembnejši kos oblačil za gozdarje in morajo ustrezati predpisom EN 381, 2. del in EN 381, del 5. Če se zgodi, da se motorna žaga dotakne noge, se dolga plastična vlakna izvlečejo zaščitnega dela hlač in ovijejo okoli pogonskega kolesa. Tako v delčku sekunde blokirajo motorno žago in preprečijo najhujše poškodbe.

Gozdarski čevlji

 

Višina zaščitnih čevljev ali škornjev mora biti najmanj 19,5 cm in imeti zaščito za gleženj, zaščitno kapo in grob podplat. Prav tako mora obutev imeti protivrezno zaščito.