četrtek, 02. april 2020

COVID-19: Tako zaščitite svoje zaposlene na gradbiščih

 

V "korona" kriznih časih morajo delodajalci na gradbiščih zraven "standardne zaščitne opreme" zagotoviti za svoje zaposlene dodatne zaščitne ukrepe, ki bodo ščitili zdravje vseh prisotnih.

Priporočeni ukrepi za gradbeno industrijo

 

Podjetja, ki morajo v času "koronske krize" ostati nujno odprta, morajo sprejeti dodatne zaščitne ukrepe, da zaposlene in vse prisotne zaščitijo pred okužbo s koronavirusom COVID-19.

Tudi v gradbeništvu se delodajalci in zaposleni soočajo s težko nalogo, kako nadaljevati z delom, hkrati pa zagotoviti vse potrebne ukrepe za zaščito zdravja vseh vpletenih.

Da bi zaščitili zaposlene na gradbiščih in obvladovali virus corone, so gradbeni socialni partnerji v sodelovanju z inšpektoratom za delo izdali skupna priporočila in ukrepe za zmanjšanje tveganj okužb zaposlenih. 

Na splošno je pomembno, da se številko delavcev na gradbišču čim bolj zmanjša z organizacijskimi ukrepi, kot je naprimer časovna razporeditev dela in odmorov. Poleg tega je potrebno sprejeti dodatne zaščitne in higienske ukrepe.

Tukaj najdete pregled zaščitne opreme potrebne pri nujnih delih na gradbiščih.

Splošni zaščitni ukrepi COVID-19  

 

Splošni zaščitni ukrepi COVID-19 veljajo tudi na gradbiščih:

 • Minimalna razdalja najmanj 2 metra
 • Temeljito umivanje rok z milom in toplo vodo (min. 30 sekund)
 • Ne dotikajte se obraza
 • Kihanje in kašelj: v upognjen komolec ali robec, ki ga po uporabi takoj zavržete

Ohranjanje minimalne razdalje je pri delu na gradbišču kot pri prihodu in odhodu z gradbišča pogosto problematično. Po zakonu o ukrepih COVID-19 se lahko razdalja zmanjša, vendar samo pod pogojem, da se z ustreznimi zaščitnimi ukrepi zmanjša tudi tveganje za okužbo.

Zahtevani higienski ukrepi na gradbiščih

 

Tudi če se sprva zdi težko izvajati zahtevane higienske ukrepe COVID-19 na gradbiščih, je treba takoj ukrepati:

 • Vsi zaposleni morajo nositi zaščitne rokavice (pozor; v primeru, da obstaja nevarnost, da stroj rokavice potegne vase, le-teh pri delu ne uporabljajte).
 • Vsakodnevno zavrzite zaščitne maske in rokavice.
 • Zaščitno opremo lahko uporablja samo ena oseba in le-te zaposleni med seboj ne smejo menjati.
 • Pred uporabo orodja, vozil in delovnih strojev, je le-te potrebno obvezno razkužiti (volan, prestavna ročica, ročaji vrat). Če to ni mogoče, je alternativno obvezna uporaba zaščitnih rokavic.
 • Na gradbišču postavite večjezične znake in opozorila, ki vas opominjajo, da upoštevate splošne ukrepe za zaščito pred virusom corone.
 • Vse sanitarne in pralne prostore opremite s toplo tekočo vodo, hkrati pa tudi z razpršilniki mila in kremami za roke. Tekočo toplo vodo je potrebno zagotoviti tudi na vseh sanitarijah na gradbišču. Poskrbite tudi za razkužila.
 • Prostore za shranjevanje (tudi mize, stole, ročaje na vratih) in sanitarije je treba redno čistiti in razkuževati v kratkih intervalih.

Dodatni ukrepi in delovna zaščitna oprema če je najmanjša razdalja manj kot 1 meter

 

Kadar pri delu najmanjša delovna razdalja pade pod 2 metra, je potrebno v skladu s priporočenimi ukrepi sprejeti nadaljnje zaščitne ukrepe:

 • Pri delu na prostem mora zaposleni nositi zaščito za usta in nos, ali vizir (od čela do konca brade).
 • Pri delu v zaprtem prostoru morajo zaposleni uporabljati respirator zaščitne stopnje FFP1 ali zaščito za usta in nos, če je na voljo.
 • Pri delih v utesnjenih prostorih in rezervoarjih je potrebno najprej preveriti, ali se dela lahko prestavijo na kasnejši čas. V kolikor to ni mogoče, je potrebno pri delu uporabljati zaščitne maske zaščitne stopnje FFP2 ali  uporabiti vpihovalne enote.

Za vas smo pripravili pregled zaščitne opreme za nujna dela na gradbiščih.

Zanimivi so vam lahko tudi naslednji prispevki: