sreda, 19. december 2018

Vodnik po tkaninah

 

Pravi material za pravilno uporabo

Jersey

 

Mehka Jersey tkanina je pogosto narejena iz mešanice (naprimer: bombažne mešanice, viskozne mešanice) in se uporablja predvsem za T-majice ali spodnje perilo. Glede na pletenje obstajajo različni tipi Jersey tkanine:

  • Single-Jersey je posebej elastičen
  • Double-Jersey je robustnejši in kakovostnejši

"Sweat" tkanina

 

Tkanine za "potenje" so običajno narejene iz bombaža ali bombažnih mešanic in so vsestranke ter enostavne za nego. Pogosto imajo toplo in hrapavo notranjost, ki je idealna za hladnejšo sezono. Oblačila iz te tkanine odlikuje visoka elastičnost in udobje pri nošnji.

Piquè

 

Piqué spada med tkanine iz dvojnega pletenja in je običajno iz bombaža ali mešanice. Za površino tkanine so značilna izmenična povišana in vdolbena območja. Tkanina je še posebej trpežna in obstojna. Tkanina Pique je zaradi kakovostnega videza še posebej priljubljena pri polo majicah.

Flis

 

Večinoma je flis iz poliestra ali bombaža in je tako imenovana pletenina. Uporablja se predvsem za topla oblačila, kjer je toplotna izolacija kljub majhni teži zelo visoka.

Softshell

 

Softshell oblačila so navadno izdelana iz 2- ali 3-slojnega laminata in so funkcionalna, udobna, zračna, vetrotesna in vodoodbojna. Dvojslojni laminati so sestavljeni iz vodoodbojnega zunanjega sloja, ki je narejen iz tkanine ki je trpežna in odporna na obrabo (npr. poliester) in finega notranjega sloja iz velurja ali flisa. Pri troslojnem softshell-u membrana zagotavlja obsolutno vetrotesnost.

Merino volna

 

Merino vlakna so še posebej mehka in fina, zato - za razliko od "običajne" volne - na koži ne čutimo prask. Poleg tega merino volna zelo dobro izolira (tudi ko je mokra), odvaja vlago stran od telesa, ima lastnosti nevtralizacije vonja in samočiščenja.

CORDURA®

 

CORDURA® je tkanina iz Poliamid-a (najlona). Poliamidna vlakna se med proizvodnjo razrežejo, ponovno zavrtijo in prepletejo. Zaradi tega postopka je material bolj odporen na trganje kot običajni najlon, in se pogosto uporablja za delovna oblačila.

MikraLinar®

 

MikraLinar® proizvajalca HAKRO® je koži prijazna preja, ki združuje prednosti bombaža in zračnega poliestra. Ta poseben material je še posebej trpežen, obstojen, odporen na trganje in nudi visoko udobje nošenja.