petek, 11. januar 2019

Nevarnosti in tveganja: Varjenje

 

Strokovnjaki podjetja Schloffer vam bodo neodvisno pomagali pri oceni in izbiri vaše osebne zaščitne opreme.

Bodite dobro zaščiteni

 

V določenih točkah se različni načini varjenja razlikujejo. Ni pomembno, ali gre za varjenje z elektrodami, WIG varjenje ali varjenje s plinom. Gre za osebno varovalno opremo oziroma na kratko OVO. Pri kateremkoli varjenju je potrebno uporabljati OVO.

Oprema ščiti varilca med drugim pred:

  • Opeklinami
  • Izpostavljenosti sevanju
  • Plini/hlapi/dimom ki se ustvarja pri varjenju
  • Hrupom
Naj vam naši strokovnjaki svetujejo!

Predvsem je potrebno zagotoviti in paziti, da delovna oblčaila nudijo zadostno zaščito pred vnetljivostjo, zato je potrebno da so zaščitna oblačila varilca certificirana v skladu s predpisom EN 11611.

Prava oprema

 

Spodnje točke so osnovne zahteve za osebno varovalno opremo, ki jo potrebujejo varilci:

Nevarnost sintetična vlakna

 

Zlasti pri delu nad glavo ali v zaprtih prostorih je nujno potrebno nasiti ognjevarna zaščitna oblačila. Stopnja zaščite je odvisna od tega, katero delo se opravlja. Pred delom se prepričajte, da oblačila ne vsebuje sintetičnih vlaken. Previsoka vročina in neustrezna zaščita lahko vodita k poškodbam kože. Pomembno je tudi, da so zaščitna oblačila vedno čista in brez olj ali maščob. Ti predstavljajo večja tveganja za nastanek požara in temu se je potrebno za vsako ceno izogniti.

Zaščita pred ultravijoličnim sevanjem!

Če varilski zaščitni ščit ne ščiti celotne površine telesa, mora uporabnik nositi dodatna zaščitna oblačila, ki ščitijo pred ultravijoličnim sevanjem. Oblačila ne smejo biti kontaminirana z maščobami, mastnimi ali drugimi lahko vnetljivimi ali eksplozivnimi sredstvi. Pravtako zaščitna oprema ne sme biti sestavljena iz materialov, ki so vnetljivi ali izdelani iz talilne plastike.

Prava zaščita za oči in obraz

 

Pri katerikoli vrsti varjenja se sproščajo svetlobni žarki tako v vidnem, ultravijoličnem ali infrardečem območju. Predolga izpostavljenost tem žarkom lahko poškoduje oči in kožo.

Pri nezadostni zaščiti ste izpostavljeni naslednjim nevarnostim:

  • Vidna svetloba je zelo močna in blešči
  • Ultravijolična svetloba vodi do tako imenovanega "nabliskanja oči" (poškodbe roženice)
  • Infrardeči žarki s svojim toplotnim učinkom vodijo do „očesne mrene“
Prepričajte se, da uporabljate pravo ognjevarno zaščito!

Vročina in iskre, ki lahko letijo metre stran, lahko materiale, ki se najdejo v nevarnem območju vžgejo. Tako je potrebno vse stvari iz nevarnega območja odstraniti. Če iz nevarnega območja ne morete odstraniti vseh stvari, je priporočljivo, za zaščito le-teh uporabiti varilno zaveso ali odejo.