petek, 11. marec 2022

Pri delu na prostem se zaščitite pred sončnimi žarki

 

Moč ultravijoličnega sevanja se že spomladi znatno poveča. Izpostavljenost UV žarkom je največja v obdobju od aprila do začetka septembra. Da bi se v teh mesecih zaščitili pred dolgotrajnimi poškodbami kože in oči, se morajo delavci, ki delajo na prostem, še posebej dobro zaščititi pred intenzivnimi sončnimi žarki.

Nevarnsti in tveganja pretirane izpostavljenosti soncu

 

Za zaposlene, ki delajo pretežno na prostem, močni sončni žarki v mesecih od aprila do septembra povečujejo tveganje za zdravje. Med posebej ogroženimi delavci na prostem so gradbeniki, krovci, industrijski delavci in delavci v kmetijstvu in gozdarstvu.

Če je koža preveč izpostavljena sončni svetlobi, se lahko poškoduje genski material kožnih celic in razvijajo se rakave celice. Po navedbah nemškega trgovskega združenja za gradbeno industrijo (BG BAU) je bil kožni rak zaradi naravnega ultravijoličnega sevanja najpogostejša poklicna bolezen v gradbeni industriji in na področju gradbenih storitev v letu 2020.

V obdobju od aprila do začetka septembra - zlasti med 11. in 15. uro - je izpostavljenost ultravijoličnim žarkom največja. Sončne opekline se lahko pojavijo že po 20 minutah in z vsako sončno opeklino se poveča tveganje za nastanek belega kožnega raka.

Sonce predstavlja tudi veliko zdravstveno tveganje za oči. Hornitis, konjunktivitis ali siva mrena so možne posledice prekomerne izpostavljenosti soncu.

Prekomerna izpostavljenost UV žarkom lahko dolgoročno poškoduje kožo in oči. Celovita zaščita pred soncem je zato bistvenega pomena, da se izognemo poškodbam kože in oči.

Ustrezna UV zaščitna oprema za poletje

 

Če se neposredni sončni svetlobi ne moremo izogniti, se moramo zaščititi z ustrezno zaščitno opremo. Pokriti je treba čimveč kože. Zlasti glava in vrat spadata med področja, ki so najbolj izpostavljena UV sevanju. Da bi zaščitili zdravje svojih zaposlenih, morate upoštevati določene stvari:

 • Zaščitna oblačila:
  Poskrbite, da bodo zaposleni pri daljšem delu na prostem nosili primerna delovna oblačila - na primer oblačila za zaščito pred soncem v skladu s predpisom EN 13758-2. Oblačila naj pokrivajo zgornji del telesa od vratu do pasu in od ramen do 3/4 nadlakti. Spodnji del telesa naj bo pokrit od pasu do kolen. Sodobna funkcionalna oblačila odvajajo znoj navzven in delujejo hladilno.
 • Kreme za zaščito pred sončnimi žarki
  Nepokrite dele telesa je potrebno ustrezno zaščititi z vodotesno UV zaščitno kremo (UVA, UVB) in jo redno vtirati v kožo.
 • Zaščita glave/ zaščita vratu:
  Tudi glava mora biti zaščitena pred močnimi sončnimi žarki. Pravilna pokrivala zagotavljajo hladno glavo v vroči sezoni. Za zaščito vratu pred UV žarki je na voljo tudi posebna UV zaščita za vrat, ki jo lahko namestimo na industrijske čelade.
 • Zaščita oči:
  Pri daljšem delu na soncu lahko UV žarki dražijo oči in celo povzročijo začasno izgubo vida. Pri izbiri sončnih očal bodite pozorni za oznako CE in zaščitne stopnje po predpisu EN 172.