petek, 08. februar 2019

Trajnost

 

Tema, ki nam je še posebej pri srcu

Naš prispevek k trajnosti

 

Trajnost za nas ni samo prodajni argument, kot je to običajo v mnogih podjetjih, ampak je trajnost del naše filozofije za zaščito podnebja, k čemur smo se zavezali. Zelo smo pozorni na to, kako potekajo proizvodni procesi naših dobaviteljev, in nam ponujajo pregled dejanskih okoliščin z obiskom na kraju samem.

Ker nam naši viri niso neskončno na voljo, moramo skrbeti, da so naši izdelki proizvedeni na trajnosten način, da lahko podjetja naredimo korak v pravo smer. Dolgoročno tako vplivami na ohranjanje našega planeta.


OEKO-Tex® Standard 100

 

Cilj OEKO-Tex® standarda je končni izdelke brez skodljivih snovi. Tekstilni vzorci se preizkušajo na škodljive ostanke, pri čemer je potrebno upoštevati določene mejne vrednosti in prepovedane številne škodljive snovi (rakotvorne ali alergene snovi).


FAIR WEAR Fundacija

 

FWF se zavzema za ustrezne delovne pogoje v tekstilni proizvodnji. Družbe članice vsako leto preverijo skladnost s predpisi dela pri svojih dobaviteljih. Vključujejo preverjanje pretiranega delovnega časa, zdravja in varnosti pri delu ter izključitev otročkega dela.


BSCI (Business Social compliance initiative)

 

Evropska in medsektorksa iniciativa maloprodajnih podjetij in uvozno usmerjenih proizvajalcev, ki se zavzemajo za poštene pogoje v proizvodnih obratih. Te vključujejo skladnost z zakonsko določenimi minimalnimi plačami in največjim delovnim časom, izključevanjem dela otrok ter zdravja in varnosti pri delu.


REACH-uredba

 

Beseda REACH pomeni registracijo, vrednotenje in avtorizacijo kemikalij. Cilj je, da na evropskem trgu ni nobenih kemikalij z neznano nevarnostjo. Podjetja, ki proizvedejo in uvažajo več kot eno tono kemikalij na leto, jih morajo registrirati v centralizirani podatkovni bazi. V okviru ocene tveganja se določijo pogoji za varno ravnanje. Ob postopku odobritve bi morali uvesti spodbude za nadomeščanje posebej nevarnih snovi.

GOTS
GOTS (Global organic textile Standard)

 

Mednarodno priznani predpis določa ekološka in socialna merila, da je tekstil narejen iz naravnih bioloških vlaken v vseh fazah predelave (od priprave vlaken do oblačil). Certificirajo se lahko samo tekstilni izdelki, ki vsebujejo vsaj 70% biološko proizvedenih naravnih vlaken.


Tekstilno zavezništvo

 

Članice zavezništva za trajnostni tekstil se zavezujejo, da bodo dejavne in usmerjenje v izvajanje prizadevanj za splošne cilje zavezništva: dokazujejo izboljšanje socialnihm gospodarskih in okoljskih razmer v celotni dobavni verigi tekstilnega in sektorja oblačil.

Gütesiegel der Skin Health Alliance
Skin Health Alliance (SHA)

 

Mednarodna zdravstvena organizacija za kožo sodeluje z dermatologi, raziskovalci in kožnimi znanstveniki, da bi povečala pomen zdravja kože. Dermatološki pečat SHA odobritve daje uporabniku gotovost uporabe "dermatološko varnega" izdelka. V oceno je vključen tudi vpliv na okolje v zvezi z raziskavami, oblikovanjem, proizvodnjo in pakiranjem izdelka.