Varno delo z ortopedsko zaščitno obutvijo

 

Zaščitne obutve ni dovoljeno spreminjati. Predpis ÖNORM Z 1259 ureja dobavo ortopedsko prilagojene zaščitne obutve in vložkov v Avstriji.

 

Deformacije in bolezni stopal postajajo vse pogostejše

 

Težave z nogami, kot naprimer široka stopala, ploske noge ali visok nart, poškodbe gležnja in šibke vezi, se med odraslimi žal povečujejo. Zaradi teh bolezni zaposleni s težavo obujejo običajno zaščitno obutev.

Ortopedski vložki kot tudi individualne predelave zaščitne obutve s strani ortopedskih čevljarjev "obnovijo" zdravje stopal vaših zaposlenih.

 

Zaščitne oziroma poklicne obutve se ne sme spreminjati brez predhodnega dovoljenja proizvajalca. Če se v čevlju uporabljajo "privatni" vložki ali se spremeni struktura podplata, ta obutev zakonsko ne ustreza več predpisom, saj lahko izgubi varovalni učinek. To lahko povzroči daljnosežne posledice odgovornosti v primeru nesreč.

Samo za zaščitno obutev, ki je izdelana glede na predpis ÖNORM Z 1259  se lahko prireja notranja oprema obutve.

ÖNORM Z 1259: Rešitve za ortopedsko obdelavo in skrb za vložke

 

Od leta 2012 predpis ÖNORM Z 1259 vsem strankam zagotavlja postopek, ki v Avstriji zagotavlja standardno skladno proizvodnjo ortopedsko prilagojenih zaščitnih čevljev.
 
Zaščitna oziroma poklicna obutev, je lahko obdelana ali opremljena z vložki samo s strani certificiranih ortopedskih čevljarjev  potrjenih s strani proizvajalca. To zagotavlja, da proizvajalčevo zaščitno obutev in uporabljene ortopedske materiale preveri priglašeni organ in jih certificiran ortopedski čevljar izdela v skladu z ustreznimi specifikacijami. Le tako so ohranjene varovalne lastnosti zaščitne obutve. Ortopedski čevljar označi čevlje in izda izjavo o skladnosti, ki je v skladu s standardom ortopedske nege.

Predpis ÖNORM Z 1259 - kaj se spremeni za delodajalca in uporabnika?

V skladu s 70 členom, odstavkom 1 Z 4 in Z 5 zakona ASchG so delodajalci v Avstriji zavezani, da na lastne stroške zagotovijo zaposlenim ustrezno prilagojeno ali izdelano zaščitno obutev. Zaposleni mora predložiti zdravniško potrdilo ali recept.
 
V primeru, da je poškodba stopala posledica nesreče pri delu ali poklicne bolezni, lahko delodajalec uveljavlja plačilo ortopedske zaščitne obutve na podlagi nezgodnega zavarovanja. 

Ortopedsko prilagojena zaščitna obutev proizvajalca Atlas®

 

Vaše prednosti:

 • vsi modeli čevljev Atlas® so primerni za ortopedske vložke glede na predpis ÖNORM Z 1259
 • vsi modeli Atlas® Ergo Med so primerni za ortopedsko obdelavo in ortopedske vložke
 • enostavna predelava in dokumentacija
 • pravna varnost za delodajalce in zaposlene
 • osebna in kompetentna podpora, ki jo nudi s strani podjetja Atlas® certificiran ortopedski čevljar
 • jasna in pregledna struktura stroškov

Preverite naš celoten sortiment Atlas® čevljev

Katalog Atlas ÖNORM Z 1259

Prenesite katalog

 

Postopek v skladu s predpisom ÖNORM Z 1259

 
Vprašajte naše specialiste za postopek, ki ustreza predpisom!

Schloffer in Drevenšek d.o.o. vam nudi mrežo certificiranih ortopedskih čevljarjev po Avstriji in Sloveniji, z zagotovilom, da boste prejeli zaščitno oziroma poklicno obutev v skladu z zahtevanimi predpisi in standardi. 

 • Zdravnik predpiše pacientu recept, na primer ortopedski vložek.
 • Izberite ortopedskega čevljarja certificiranega s strani podjetja Atlas®. Kontaktirajte nas za več informacij o postopku ali ortopedskem čevljarju Atlas® v vaši bližini.
 • Kot delodajalec ali strokovnjak za varnost navedite zaščitno stopnjo in vse dodatne zahteve certifikata uporabniku. Hkrati izberite iz serije obutve izdelane glede na predpis ÖNORM Z 1259 model čevljev, ki ustrezajo zahtevani zaščitni stopnji. Posredujte potrdilo zaposlenemu in zapišite izbranega certificiranega ortopedskega čevljarja.
 • Zaposleni predloži ortopedskemu čevljarju recept in potrdilo (certifikat). Na podlagi tega, se lahko pripravi ocena stroškov.

  Po oddaji naročila, bo ortopedski čevljar pripravil standardno ortopedsko predelavo in dokumentacijo. Izdal bo izjavo o skladnosti in na zunanjo stran čevlja pritrdil oznako CE, piktogram in ustrezne oznake.

  Ortopedske elemente ortopedski čevljar zaračuna neposredno podjetju.