torek, 23. november 2021

Varno delo v zimskem času

 

Hladna zimska sezona je pred vrati in z njo spremljajoč dež, sneg veter in tema. PRi delu na prostem je v zimskem času še večje tveganje za nesreče. Pokazali vam bomo, kaj morate upoštevati pri izbiri osebne varovalne opreme za varno delo v zimskem času.

Zima predstavlja dodatne nevarnosti

 

Nizke temperature, veter in vlaga niso posebej neprijetni za delavce, ki delajo na prostem, temveč tudi obremenjujejo njihovo zdravje. Pozimi je zato vedno več odsotnosti z dela zaradi bolezni, ki so pogosto posledica prelahkih ali nepravilnih oblačil.

Ekstremni mraz omejuje gibljivost in spretnost ter zmanjšuje našo sposobnost odzivanja, budnost in zmogljivost. V kombinaciji z zaledenelimi stezami, cestami, odri in slabo vidljivostjo, so zaposleni pozimi izpostavljeni povečani nevarnosti nesreč.

Za zaščito zaposlenih pred nesrečami in boleznimi je potrebno zagotoviti varno delovno okolje in ustrezno osebno varovalno opremo (OVO).

Fristads Warnschutz-Winterbekleidung

Zaščitni ukrepi po principu "S-T-O-P"

 

Dejavnosti, ki se izvajajo v okolju, ki je neprijetno mrzlo ali hladno, imenujejo "hladno delo". Za človeško dojemanje je to že možno pri temperaturah med +10 °C do +15 °C.

Za razliko od delovnih prostorov v bistvu ni zakonsko določenih najnižjih temperatur pri delu na prostem. Morebitne nevarnosti in stre za zaposlene mora delodajalec oceniti, ukrepe, potrebne za izogibanje ali zmanjšanje tveganj, pa sprejeti in dokumentirati v skladu s tako imenovanim načelom S-T-O-P (S-T-O-P = Substitution-Technology-Organization-Personal measures)

Poudarek je torej na tem, da se čimbolj zmanjša stres za zaposlene zaradi mraza, dežja, snega in drugimi vplivi. Kadar tehnični ali organizacijski ukprei ne zadoščajo, mora delodajalec zagotoviti ustrezno osebno varovalno opremo.

Zraven zdravstvenih in varnostnih predpisov se kot smernica uporabljajo tudi predpisi in ergonomske študije. Poleg ustrezne osebne varovalne opreme, so potrebni tudi dodatni odmori, za ogrevanje ali tople napitke.

Z veseljem vam svetujemo!
Kontaktirajte nas na telefonsko številko: 02 796 10 80 ali preko elektronske pošte: info@schloffer.si

Strokovnjaki podjetja Schloffer in Drevenšek d.o.o. vam pomagamo pri ocenjevanju in izbiri ustrezne osebne varovalne opreme.

Funkcionalna oblačila za zaščito pred dežjem in mrazom

 

Delovne razmere pozimi lahko izboljšamo s funkcionalnimi zimskimi oblačili, ki ščitijo pred dežjem, vetrom in mrazom. Da bi osebno varovalno opremo nosili z užitkom, mora le-ta biti čimbolj udobna. Predvsem je potrebno zagotoviti, da oblačila ne omejujejo svobode gibanja, in da nudijo zadostno toplotno zaščito in zračnost.

Zahvaljujoč inovativnim mešanicam materialov oblačil, ki so odporna na vremenske vplive, postajajo oblačila lažja in bolj funkcionalna. Različne membrane, ki se uporabljajo v jaknah ali čevljih, nudijo učinkovito zaščito pred vlago in hkrati dosegajo visoko stopnjo zračnosti. Dobrovidni detajli niso le modni, temveč tudi povečujejo vidnost uporabnika.

Seveda pri izbiri osebne vartovalne opreme ne smemo pozabiti na zaščitno funkcijo, ki je potrebna v zvezi z drugimi nevarnostmi, kot je dobrovidna zaščita, zaščita pred ognjem ali prahom.

Zwiebelschalen-Prinzip
Za zimske dni vam priporočamo princip čebulnega oblačenja

Tako imenovano "čebulno oblačenje" ali 3-slojni princip oblačenja je še posebej uporaben pri hladnih temperaturah in delu, kjer se prekomerno potite. Pravilni kombinacija delov oblačil ščiti pred vetrom in vremenskimi vplivi ter hkrati zagotavljajo odvajanje odvečne vlage. Vaši zaposleni so tako med delovnim časom vedno suhi in topli.

Tukaj lahko izveste, kaj je pomembno pri kombiniranju posameznih slojev oblačil.

 

Zaščita pred mrazom za glavo, roke in noge

 

Glava, roke in noge se pogosto prve ohladijo in zato potrebujejo posebno zaščito pred mrazom. Da bi zaščitili obraz, bi morali vaši zaposleni nositi kapo ali balaclavo.

Moderne zimske rokavice zagotavljajo tople in suhe roke in še vedno ponujajo dober oprijem in spretnost. Po potrebi lahko pod debelimi zaščitnimi rokavicami nosite tanek par rokavic, ki ga potrebujete za natančno delo in v tem času debele rokavice na kratko odstranite. Namig: mraz močno obremenjuje tudi naš največji organ - kožo, zato v hladnih zimskih dneh za zaščito uporabljajte mastne kreme, ki preprečujejo izsušitev kože in razpoke.

Zimska zaščitna obutev s profiliranim podplatov, vodoodbojnim ali celo vodotesnih zunanjim delom, ter zračno funkcionalno podlogo poskrbi, da so stopala topla in suha, ter zmanjša nevarnost zdrsa. Upoštevajte pa, da je suho in sveže podnebje v zaščitni obutvi mogoče doseči le z ustreznimi delovnimi nogavicami, ki absorbirajo vlago iz kože in jo hitro prenesejo na material čevlja.

 

SPOŠTUJEMO VAŠO ZASEBNOST

"Da bi bila vaša osebna nakupovalna izkušnja pri Schlofferju čim bolj prijetna, uporabljamo piškotke, vključno s piškotki tretjih oseb. Kliknite ""Sprejmi vse"" da se strinjate z vsemi piškotki in greste neposredno v našo spletno trgovino oz. kliknite na ""Nastavitve piškotkov"" za podroben opis piškotkov Te nastavitve lahko spremenite kadar koli pod ""Piškotki"" v nogi.
Tukaj lahko zavrnete vse piškotke."

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

"Da bi bila vaša osebna nakupovalna izkušnja pri Schlofferju čim bolj prijetna, uporabljamo piškotke, vključno s piškotki tretjih oseb. Kliknite ""Sprejmi vse"" da se strinjate z vsemi piškotki in greste neposredno v našo spletno trgovino oz. kliknite na ""Nastavitve piškotkov"" za podroben opis piškotkov Te nastavitve lahko spremenite kadar koli pod ""Piškotki"" v nogi.
Tukaj lahko zavrnete vse piškotke."

Bistvenega pomena

Te tehnologije so potrebne za omogočanje osnovne funkcionalnosti spletnega mesta

Ime
Schloffer session id
Ponudnik
Schloffer Arbeitsschutz GmbH
Namen
Benutzersitzung identifizieren und Warenkorb speichern.
Varstvo podatkov
https://www.schloffer.eu/info/datenschutz
Ime piškotka
PHPSESSID
Trajanje piškotka
Sitzung
Ime
Google Tag Manager
Ponudnik
Google LLC
Namen
Verbesserung des Nutzerlebnisses.
Varstvo podatkov
https://policies.google.com/privacy

Analytics

Te tehnologije nam omogočajo analizo uporabe spletne strani, da izmerimo in izboljšamo učinkovitost.

Ime
Google Analytics
Ponudnik
Google LLC
Namen
Cookie von Google für Website-Analysen. Erzeugt statistische Daten darüber, wie der Besucher die Website nutzt.
Varstvo podatkov
https://policies.google.com/privacy
Ime piškotka
Name _ga,_gat,_gid
Trajanje piškotka
2 Jahre

Mediji

Videoposnetke nalagamo preko Youtube. Tukaj lahko odklenete vse videoposnetke.

Ime
Youtube
Ponudnik
Google LLC
Namen
Video-Streaming
Varstvo podatkov
https://policies.google.com/privacy